Predi - Prestatie Management

Nieuwsbrief

Talent(en)? – de jacht is geopend!

De laatste paar jaren worden wij overspoeld door televisieshows, waarin men op jacht is naar talenten, op welk gebied dan ook. Deze programma’s zijn niet meer weg te denken van de beeldbuis. Iedereen met ‘talent kan terecht bij The Voice of Holland, Idols, X-factor, Popstars, Holland's got talent, My name is..., So you think you can dance of  Hollands Next Topmodel. Ongekende mogelijkheden dus om beroemd te worden, maar ook een hele grote kans om jezelf ongelofelijk voor schut te zetten. Organisaties zijn ook permanent op zoek naar de beste talenten, zowel binnen als buiten de organisatie. Jagers en hun prooi moeten dus elk moment klaar zijn om toe te slaan of aan de haak geslagen te worden. Deze nieuwsbrief geeft de jagers wat hulpmiddelen om nog succesvoller te ‘jagen’. De volgende keer wat adviezen voor hun prooi om wel of niet gevonden te worden.

Vanaf het moment dat er organisaties zijn, hebben zij de jacht geopend op de best beschikbare talenten om hun geledingen te vullen. Maar als organisaties op zoek zijn naar talent, zoeken zij gewoonlijk naar kandidaten met een bekende achtergrond, een die past binnen de organisatie en zeker een die door de tijd getest is.

Echter, het jagen alleen in deze bekende gebieden zal niet alle beschikbare talenten identificeren. Wanneer recruiters, de jagers, deze regels te strak hanteren, zullen veel fascinerende kandidaten, die aan de rand van deze gebieden staan, over het hoofd gezien worden.

Op een eenmalige basis, is het misschien gemakkelijk om te zeggen dat zulke kandidaten niet de moeite waard zijn om mee te nemen in de beoordeling. Echter het continue negeren van al deze ‘outsiders’ betekent het verspillen van de toegang tot een immense hoeveelheid talent.

Alerte organisaties vinden uitgekiende manieren om hun jachtgebieden te vergroten zonder de zorgvuldige controle mechanismen kapot te maken, die komen kijken bij een conventioneel aanname systeem. Vaak wordt dit pionierswerk door een paar ‘durfallen’ gedaan, die de jacht op talent op een volledig andere manier invullen.

Dit zijn een paar technieken die zij toepassen:

Verwijder de barrières die je beperken waar je wilt zoeken – de wereld van talent is vol met mensen die ooit genegeerd zijn, of die niet geselecteerd zijn vanwege een afwijkende geografische locatie, status of andere reden. Soms is het enige wat nodig is het bereid zijn om heel Nederland mee te nemen, als iedereen zich druk maakt over het beperkte aanbod van kandidaten binnen de Randstad. Waarschijnlijk is het vaak een stuk veiliger om met de meerderheid mee te lopen, maar het roepen wat iedereen roept zal zeker zorgen voor het betalen van een enorme ‘saamhorigheidsbelasting’.

Bij het beoordelen van kandidaten, vraag je dan af: “Wat zit wel goed?” – Vaak gaat het bij het conventioneel beoordelen van kandidaten er alleen maar om de onvolkomenheden van een kandidaat te vinden. Natuurlijk moet dit gebeuren tijdens de laatste stappen van een selectieproces, wanneer de top talenten hun eventuele waarde al bewezen hebben. Maar aan de buitenste grenzen van de ‘jachtgebieden’ werkt dit geheel anders. Grootse ontdekkingen gebeuren hier alleen maar, als de beoordelaars bereid zijn hun scepticisme even op te schorten, zodanig, dat de ‘outsiders’ een kans krijgen vonken van belofte te laten zien. 

Vindt uit hoe kleine meevallers gepakt kunnen worden – zodanig dat je vaker kunt scoren. Wanneer het te duur gevonden wordt voor een organisatie, om kandidaten te overwegen die hoogstwaarschijnlijk toch niet in het verwachte plaatje zullen passen, wordt de wereld van verborgen talent verboden terrein. In veel branches is succes vaak onverklaarbaar omdat iedereen daar nog vertrouwt op spontane ingevingen en heel veel geduld hebben. Maar de meest succesvolle jagers op talent wachten niet af en scoren toch door te zoeken buiten de gevestigde hokjes. De ‘outsider’ met de juiste ‘X-factor’ zal het met de juiste coaching binnen een organisatie toch wel redden.

Terug naar de Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief

Prestatie Management

Gratis Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze gratis Nieuwsbrief met tips voor een evenwichtige en gezonde organisatie.

Voornaam:
 

E-mailadres

Contact

PREDI Prestatie Management
Cees Buddinghhof 39
1628 WH Hoorn

M. Henri: 06- 22397061
E. Klik hier

K.v.K. Hoorn nr.: 5131 3286