Predi - Prestatie Management

Nieuwsbrief

Tips van een mentor!

Het ontwikkelen van je carrière en het opdoen van kennis gaan hand in hand. Als je het geluk hebt om in je carrière een paar goede mentoren te vinden, zal je een stuk beter af zijn dan het in je eentje ervaren welke valkuilen er allemaal zijn. Bij het ‘tijdelijke’ gemis van een mentor, zijn hier wat tips die je ter harte kunt nemen om het vallen in deze spreekwoordelijke valkuilen te voorkomen.

Tip 1: Maak snel fouten!

Maak snel fouten en leer nog sneller van deze fouten, in plaats van dezelfde fouten te blijven herhalen. Iedereen aan het begin van zijn loopbaan of die net gestart in een nieuwe uitdaging loopt over van zelfvertrouwen en denkt dat mislukken onmogelijk is. Dus niet! Het is juist dé gelegenheid om snel te ‘mislukken’. In al je pogingen om te bewijzen dat je uitzonderlijk goed bent, breng je waarschijnlijk meer schade toe, dan je door hebt. Door dit eerste fiasco leer je dan:

-   respect te hebben voor de cultuur en omgeving van de organisatie waar je start

-   goed te luisteren en te leren van anderen ongeacht hun achtergrond

-  te stoppen met jezelf te bewijzen, maar laat het uiteindelijke resultaat van je activiteiten jouw toegevoegde waarde bewijzen

Dus door snel fouten te maken, zal je in staat zijn je aanpak te veranderen, veel te leren en deze nieuwe kennis direct in je voordeel toe te passen.

Tip 2: Zorg goed voor je team/organisatie!

Zorg dat je een baas of leidinggevende bent waar iedereen voor wil werken. Zodanig dat, wanneer men voor je werkt, men zich nooit een “onderschikte” voelt, maar altijd een gelijkwaardig lid van het team – iemand die echt waarde toevoegt. Doe dus moeite om goed voor je medewerkers te zorgen en te verzekeren dat iedereen gelijke kansen heeft om te ‘stralen’ voor het hogere Management. Zorg er voor dat het jouw taak is om te verzekeren dat jouw mensen succesvol zijn. We bereiken succes door en met mensen. Door goed voor je team te zorgen, vergroot je ook je eigen kansen op succes. Ben jij die manager waar men over tien jaar nog steeds over praat?

Tip 3: Kansen komen op je pad!

“Het is niet wat je weet, maar het is wie je kent!” wordt vaak gezegd. Tegenwoordig is het echt essentieel hoe je binnen je carrière gebruik maakt van je netwerk. “Kansen komen op je pad”, maar de gekozen persoon is niet altijd de meest gekwalificeerde persoon. Het is vaak zo dat wanneer een kans ‘verschijnt’, de persoon gekozen wordt die op dat moment net beschikbaar is of ‘top of mind’ is. Het is dus belangrijk om ‘top of mind’ te blijven bij de mensen die de projecten of uitdagingen hebben, waar jij naar op zoek bent. Identificeer deze mensen en probeer een afspraak te regelen om te weten te komen waar zij nu naar op zoek zijn. Probeer dit elke paar maanden te herhalen.

Tip 4: Ken je vak!

Het is belangrijk om je vak echt goed te kennen. Als je werkelijk uitzonderlijk in je vakgebied bent – of het nu project management, HRM, of zorg & welzijn is – word je iemand, die elke organisatie graag zou willen toevoegen aan hun medewerkersbestand. Dit maakt dus het verschil waarom sommigen wel succesvol zijn en waarom anderen blijven worstelen en uiteindelijk toch mislukken. In de huidige snelle wereld van internet, ‘Youtube’ en sociale media, worden wij zo geconditioneerd dat wij verwachten dat onze carrière net zo snel groeit. Doe het liever wat langzamer aan en investeer deze gewonnen tijd om je vak nog beter te leren. Hierdoor word je onverslaanbaar.

Tip 5: Geld knuffelt niet!

Weet dat geld ‘niet knuffelt!’ Dit moet je absoluut onthouden wanneer je de work/life balans aan het inregelen bent tussen familie, carrière en de jacht naar ‘succes’. Alhoewel we allemaal succes in onze carrière willen hebben, zijn er belangrijkere zaken dan het bereiken van de volgende mijlpaal of het grotere kantoor. Vergeet dat nooit!

Tot zover de tips. Mentoren helpen je dus te navigeren tussen allerlei valkuilen, het vinden van een nieuwe baan en zijn een uitstekend klankbord. Ze geven je direct eerlijk commentaar. Iets waar collega’s, vrienden en zelfs je chef niet de moed voor zullen hebben. Als je nog geen kans hebt gehad om een mentor te identificeren, kijk eens rond binnen je eigen organisatie of er iemand is die je bewondert en vraag deze persoon of er wat tijd vrijgemaakt kan worden voor het bespreken van je carrière.

Maar als je de kennis en ervaring binnen je specifieke vakgebied al hebt, wordt dan zelf een mentor. Ergens zal er een naïeve medewerker zijn die veel voordeel zal hebben van jouw adviezen.

Terug naar de Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief

Prestatie Management

Gratis Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze gratis Nieuwsbrief met tips voor een evenwichtige en gezonde organisatie.

Voornaam:
 

E-mailadres

Contact

PREDI Prestatie Management
Cees Buddinghhof 39
1628 WH Hoorn

M. Henri: 06- 22397061
E. Klik hier

K.v.K. Hoorn nr.: 5131 3286