Predi - Prestatie Management

Nieuwsbrief

Kennis is Macht – Maar weten wij echt wat wij weten?

Succesvolle organisaties weten alles in detail over de kennis en vaardigheden – de talenten – van hun medewerkers.

Hoe komt het dan dat er nog veel organisaties zijn die geen toegang hebben tot concrete gegevens over het aanwezige talent binnen hun organisatie? Het is bijna absurd om te moeten vaststellen dat er niet meer focus is op deze aanwezige talenten, terwijl meer dan 70% van de waarde van een organisatie gebaseerd is op de kennis, vaardigheden en prestaties van de medewerkers.

Een recentelijk Engels onderzoek heeft aangetoond dat 91% van de deelnemende organisaties toegang wil hebben tot gedetailleerde informatie over de kennis en vaardigheden binnen hun organisatie – de waarde van deze intelligentie wordt dus niet onderschat! Maar bijna de helft (45%) heeft geen toegang tot deze gegevens. Dit roept de vraag op van hoe het dan komt, dat in de huidige technisch georiënteerde wereld, er niet meer organisaties zijn die een systeem implementeren die deze gegevens eenvoudig kan verstrekken.

Terwijl HR en Werving & Selectie professionals het belang van talent informatie wel begrijpen, wordt hier dan gewoon geen geld voor vrij gemaakt? Of komt het doordat talent management nog steeds niet serieus genomen wordt? Eigenlijk maakt het niet uit wat de oorzaak is, maar is het cruciaal dat het management uit de kennis en vaardigheden duisternis komt. Zij moeten de juiste systemen gaan gebruiken om een meer efficiëntere en effectievere werkomgeving te creëren en hierdoor, van binnenuit, een succesvolle organisatie te laten ontstaan.

Een talent managementsysteem is cruciaal wanneer het komt tot het ontwikkelen en beheren van talenten binnen een organisatie. Een ander groot voordeel is, dat de bestaande kennis en vaardigheden structuur hiermee eerlijk en transparant gemaakt wordt voor alle medewerkers en tevens garandeert dat de mogelijkheden tot ontwikkeling voor een ieder beschikbaar zijn.

Iedereen die ooit is aangenomen bij een organisatie beschikt over een of ander talent, dus uiteindelijk is het volledige personeelsbestand ‘een vijver van talenten’. Daarom is de beste aanpak een aanpak waar iedereen de kans krijgt om te groeien en aangemoedigd wordt om succesvol te zijn. Niet alleen stelt het de organisatie dan in staat om de wensen van de medewerkers te ondersteunen, maar het doet wonderen voor de betrokkenheid bij de organisatie en heeft een positieve invloed op motivatie, productiviteit en uiteindelijk de winst.

Duidelijke meetinstrumenten helpen ook om de ‘ruwe diamanten’ te vinden – de medewerkers die, met weinig sturing en ondersteuning, de vaardigheden hebben om de succesvolle leiders van morgen te kunnen zijn. Veel organisaties hebben met succes talent managementsystemen geïmplementeerd en zijn zo in staat geweest nieuwe leiders intern binnen hun organisatie te laten groeien.

Het behoud van kennis is van belang voor elke organisatie. Het is belangrijk te weten welke kennis – gegeven de toekomstige ontwikkelingen – voor de organisatie behouden dient te blijven. Veel organisaties maken zich nog onvoldoende zorgen over hun toekomstige personeelsbezetting en het verlies van kennis en ervaring door het vertrek van oudere medewerkers. Het komt nog weinig voor dat organisaties een plan klaar hebben liggen als sleutelfiguren en/of oudere medewerkers in hun organisatie besluiten weg te gaan.

Maar hoe houd je nu dit talent binnen je organisatie, vooral als je er veel in geïnvesteerd hebt? Antwoord: door goed management en door het verzekeren dat medewerkers altijd betrokken zijn bij hun rol en bij de organisatie.

Betrokkenheid is een woord dat uiteraard te pas en te onpas gebruikt wordt, maar dat komt omdat het gedurende alle fasen van de levenscyclus van een medewerker ongelofelijk belangrijk is. Wanneer je nieuwe medewerkers aanneemt en er voor zorgt dat zij al vroeg in het proces betrokken worden bij de organisatie, zal dit helpen om hen goed te laten presteren. Als zij zich dan verder ontwikkelen en succes in hun carrière boeken, zal deze betrokkenheid helpen hen voor de organisatie te behouden. Zelfs als een medewerker is weg gegaan, zal dat gevoel van betrokkenheid er voor zorgen, dat deze ex-medewerker in de toekomst toch een goede ambassadeur voor de organisatie zal zijn.

Wat vaak ook vergeten wordt, is dat deze talent managementsystemen er niet alleen zijn om de organisatie te laten groeien. Zij kunnen ook van pas komen als er afscheid genomen moet worden van medewerkers. Het huidige economische klimaat lijkt meer en meer uitdagingen te brengen. Het is dus onvermijdelijk, dat verdere afslanking voor organisaties noodzakelijk zal zijn, wat nooit een prettige activiteit is. Wanneer je in staat bent om talent informatie van een hoge kwaliteit te raadplegen, die duidelijk de in de organisatie aanwezige kennis en vaardigheden in kaart brengt, kan dit helpen om het nemen van deze harde beslissingen iets gemakkelijker te maken.

Dus in het kort, een organisatie kan of investeren in talent intelligentie en het beheer daar van of kan er voor kiezen om een van de partijen te zijn die dit niet doet.

Het is volkomen duidelijk dat er veel voordelen zijn om het wel te doen. Met een grote verscheidenheid aan oplossingen, die beschikbaar zijn op de markt, is er volstrekt geen reden waarom directies van organisaties en HR deskundigen niet naar voren zullen treden en de aanwezige talenten binnen hun organisatie nu eindelijk eens serieus gaan nemen.

Dan ‘weten zij eindelijk echt wat zij weten’!!

PREDI heeft een talent management systeem ontworpen – SimpleView – die organisaties in staat stelt om de juiste mensen te koppelen aan de juiste functies op het juiste moment en de juiste plek.

Terug naar de Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief

Prestatie Management

Gratis Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze gratis Nieuwsbrief met tips voor een evenwichtige en gezonde organisatie.

Voornaam:
 

E-mailadres

Contact

PREDI Prestatie Management
Cees Buddinghhof 39
1628 WH Hoorn

M. Henri: 06- 22397061
E. Klik hier

K.v.K. Hoorn nr.: 5131 3286